EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Проф. Георги Попов: 700 салмонелни бактерии могат да причинят салмонелозен гастроентерит

Източниците на салмонелите са животинските видове - птици, риби, земноводни, яйца, замърсени повърхности
 
Салмонелата е бактериална инфекция засяга стомашно-чревния тракт. Тъй като яйцата са един от източниците на заболяването, а предстои Великден, специалистите с важни препоръки как да се предпазим от заболяването.
 
БНР
20.4.2024
 
Интервю на Мая Данчева с проф. Георги Попов в ''Минути за здраве''
 
"Салмонелозния гастроентерит се причинява от множество бактерии от род салмонела, от над 2600 салмонелни бактерии 700 са патогенни за човека и причиняват тези заболявания, каза в "Минути за здраве" проф. Георги Попов, началник на Клиника по инфекциозни болести в Университетска болница Софиямед.
 
"Тези бактерии са изключително устойчиви във външната среда, могат да издържат от 1 до 4 месеца в хранителни продукти и над 4 месеца в застояла вода или почва.
 
Те обаче са изключително неустойчиви на висока температура.
 
Така че яйце, което се вари на 100 градуса за една - две минути те се унищожават.
 
Термичната обработка е много важна при тези изключително устойчиви салмонели, поясни още инфекционистът.
 
 
"Източниците на салмонелите са животинските видове - птици, риби, земноводни, влечуги, всички млеопитаещи.
 
Също и техните субпродукти - яйца, мляко, но също и замърсени повърности могат да бъдат източник на инфекция със сармонели, предупреди проф. Попов.
 
"Симптомите са различни зависимост от различните видове заболявания, които предизвикват.
 
Делят се на две групи - салмонелен гастроентерит и салмонелна хранителна токсикоинфекция. 
 
 
При първото заболяване имаме от 2 до 8 дни инкубационен период, болните са отпаднали, уморени, повръщане, като основният симптом е диария, при  хранителна токсикоинфекция имаме кратък инкубационен период - от 4 до 48 часа, започва остро, болните са силно отпаднали, с фрустрация, гадене, повръщане, диария, но също има и висока температура, безсилие, поясни проф. Попов.
 
При по-малките деца салмонелният гастроентерит протича доста по-тежко, предупреди лекарят.
 
Той каза също, че се отчита покачване на антибиотичната резистентност при салмонелите, заради това, че яйцата и пилетата се обработват с антибиотици и кортикостероди.
 
 
Още по темата в звуковия файл.